Mondkapjesrichtlijn RIVM voor ouderenzorg tóch gebaseerd op schaarste en is stilzwijgend ingetrokken

De bewering van het ministerie van Volksgezondheid dat de richtlijnen alleen maar gebaseerd waren op medisch advies en veiligheid klopt niet, want schaarste speelde wel degelijk een rol.

Dat blijkt na vragen van Nieuwsuur.

Maandenlang hoefden medewerkers in de ouderenzorg geen mondmasker te dragen als ze dicht bij een (verdachte) coronapatiënt werkten. Ook niet binnen een straal van anderhalve meter. Zolang zij slechts “kort contact” hadden – dus even medicijnen aangeven of een gesprekje voeren – waren mondkapjes “niet nodig”, adviseerde het RIVM. Op dat punt is nu een draai gemaakt. De beroepsgroep is daarover niet geïnformeerd.

Het RIVM trok het advies op 17 augustus in. Mondmaskers zijn voortaan “noodzakelijk”, óók bij kort contact, zegt het RIVM. Het instituut laat weten dat er geen nieuw wetenschappelijk inzicht ten grondslag ligt aan deze wijziging. Het eerdere advies stamde uit een periode van schaarste en was daar ook op gebaseerd, in combinatie met het “zeer kleine risico” om bij vluchtig contact besmet te raken. Het RIVM schat het risico nu dus toch, zonder nieuwe informatie, hoog genoeg in om het advies te wijzigen.

Lees hier het volledige artikel.