In de zorg zie je ze al overal, maar ook in het straatbeeld komen ze meer en meer voor: mondkapjes. Ze beschermen (wellicht) tegen het coronavirus, maar belemmeren ook de communicatie.
NEMO Kennislink onderzocht de gevolgen voor horenden en doven.
Hoewel mondkapjes op straat volgens deskundigen weinig zinvol zijn, overweegt het Outbreak Management Team momenteel onder druk van de maatschappij toch de invoering ervan. Er is dus een reële kans dat we de mond- en neusbedekking binnenkort niet meer alleen in de zorg tegenkomen, maar ook in het openbaar vervoer en in de winkelstraten. En dat heeft gevolgen voor de onderlinge communicatie voor zowel doven als horenden, waarschuwen deskundigen.
Ondersteunen met gebaren
“Mondkapjes blokkeren het zicht op de mond en een groot deel van het gezicht. Daarnaast dempen en vervormen ze de spraak, waardoor die nog moeilijker verstaanbaar wordt”, stelt Asli Özyürek, hoogleraar Gebaar, taal & cognitie aan de Radboud Universiteit. Özyürek onderzocht eerder met haar collega en Face of Science Linda Drijvers hoe we ons het best verstaanbaar kunnen maken in een lawaaiige omgeving. “Het effect van een mondkapje is daar enigszins mee te vergelijken: het creëert ruis die het spraaksignaal verstoort. Het mondbeeld, waar de luisteraar dan normaal gesproken veel informatie uithaalt, valt met een mondkapje ook weg. Uit ons onderzoek blijkt dat de gebaren die je spontaan maakt tijdens het spreken dan helpen om je toch verstaanbaar te maken.”
Lees hier het volledige artikel.