Een arts die tijdens een operatie hetzelfde ziet als in een anatomieboek: zenuwen die een ander kleurtje hebben dan een tumor, die vervolgens weer goed te onderscheiden is van het gezonde weefsel. En dat voor iedere patiënt persoonlijk.
Dat is de droom van Fijs van Leeuwen, onderzoeker aan de afdeling Radiologie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Een droom die steeds meer werkelijkheid wordt.
Zo kreeg Van Leeuwen recent zijn tweede Proof of Concept-beurs van Europese wetenschapsfinancier de European Research Council (ERC), als aanvulling op zijn eerder verkregen Starting Grant van dezelfde instelling. Met dit geld krijgt hij de kans om een zogenoemde ‘lead compound’ geschikt te maken voor gebruik in de klinische praktijk.
“Met mijn onderzoeksgroep ontwikkel ik tracers, dat zijn stoffen die verschillende lichaamsonderdelen tijdens een operatie laten oplichten. Zo creëren we als het ware tijdens de operatie een realtime gepersonaliseerde anatomiekaart van de patiënt.”
Elk lichaam is anders
Nadat Van Leeuwen en zijn team met de eerdere ERC-beurzen een tracer ontwikkelde die sensorische zenuwen laat oplichten, wil hij nu hetzelfde doen voor een ander zenuwtype: de autonome zenuwen. De nieuwe tracer kan een hoop ellende besparen, denkt de onderzoeker. “In de praktijk ziet een lichaam er vanbinnen niet uit zoals in de leerboeken en niet elk lichaam is hetzelfde. Het is daarom voor een opererend arts lastig om te zien waar hij kan snijden en waar bijvoorbeeld zenuwen of andere cruciale structuren lopen.”
Lees hier het volledige artikel.