Mogelijke verklaring voor opvlamming reumatoïde artritis na afbouw medicatie gevonden

LUMC-wetenschappers ontdekten dat specifieke afweercellen een rol spelen in het ziekteproces van reumatoïde artritis. Deze cellen zijn heel actief in het begin van de ziekte en blijven dat ook, ondanks de medicatie die patiënten krijgen.

De onderzoekers denken dat dit een verklaring kan zijn voor opvlamming van de ziekte nadat de medicatie wordt afgebouwd. Deze bevinding schijnt nieuw licht op wat er nodig is voor genezing van reumatoïde artritis.

“Bij reumatoïde artritis keert je eigen afweersysteem zich tegen gezonde cellen in je lichaam”, vertelt Uli Scherer, reumatoloog bij het LUMC. “Sommige patiënten maken autoantistoffen aan die een rol spelen bij de gewrichtsontsteking.” Meer dan de helft van deze patiënten krijgt na het afbouwen van medicatie weer een opvlamming van de ziekte. “Wij onderzochten wat de ziekte tijdens de behandeling op de achtergrond actief houdt.”

Actieve afweercellen
De onderzoekers keken specifiek naar de cellen die deze autoantistoffen aanmaken, de zogenoemde B-cellen. “Uit onze studie bleek dat deze ‘slechte’ afweercellen al actief zijn bij patiënten in een voorstadium van reuma, en nog steeds heel actief blijven tijdens de behandeling.”

Dit zou mogelijk kunnen verklaren waarom patiënten snel weer last krijgen van symptomen nadat ze stoppen met medicatie.

Lees hier het volledige artikel.