Vanaf april neemt het aantal teken in Nederland weer toe en dat betekent dat mensen die naar het bos, de duinen of een andere groene omgeving gaan extra moeten oppassen voor dit beestje.
NU.nl sprak met twee experts over de gevolgen van een tekenbeet en hoe je de beet kunt voorkomen.
“Een teek dient zo snel mogelijk verwijderd te worden”, zegt Kees van den Wijngaard, epidemioloog bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.
Teken komen voornamelijk in laag struikgewas voor, bijvoorbeeld in de duinen en in het bos. Jaarlijks worden er 1,3 miljoen mensen gebeten door een teek.
Volgens Tim Hogenbosch, boswachter in de regio Utrecht, is het bij het voorkomen van een tekenbeet belangrijk om je goed te kleden.
“Doe je sokken over je broek en draag bijvoorbeeld teekwerende kleding. Ook is het slim om op de paden te blijven; teken komen voornamelijk voor in gras en vallen niet uit bomen, zoals veel mensen denken. Het is vooral verstandig om jezelf goed te controleren en te laten controleren door je medewandelaars.” Ook is DEET, verkrijgbaar bij de drogist, een goed middel om teken te weren.
Puntig pincet
Mocht je gestoken worden door een teek, dan is het verstandig om die snel te verwijderen. Daar zijn verschillende hulpmiddelen voor, zoals een speciale tekenkaart, maar volgens Van den Wijngaard is een puntig pincet het beste.
Lees hier het volledige artikel.