Moeilijke keuzes voor artsen door medicijntekorten

Het komt steeds vaker voor dat ook in Nederland een tekort is aan medicatie. Het gaat hierbij om uiteenlopende medicijnen, ook die voor zeer veel patiënten noodzakelijk zijn. Dit leidt voor artsen in het UMCG tot moeilijke keuzes.

Arts-microbioloog Robert Huis in ’t Veld krijgt een paar keer per maand een mailtje van de apotheek dat bepaalde antibiotica niet meer beschikbaar zijn. Deze worden gebruikt om infecties te bestrijden. Hij en zijn collega’s houden precies bij, welke patiënten in het UMCG antibiotica krijgen en hoeveel. Hij weet daardoor welke patiënten die dag het niet meer beschikbare middel nodig hebben.

Zoektocht naar alternatief middel
Huis in ’t Veld komt na zo’n mailtje meteen in actie om een plan te maken hoe dit voor die patiënten het beste is op te lossen. ‘Ik leg dan contact met hun directe behandelaar, bijvoorbeeld een hematoloog of uroloog. Samen zoeken we dan naar een ander middel dat de patiënt zo goed mogelijk kan helpen. Soms komen we uit bij een antibioticum dat meer bacteriën raakt dan alleen die ene bacterie die de infectie bij de patiënt veroorzaakt heeft. Zo’n antibioticum heeft vaak meer bijwerkingen of reageert vaker met andere geneesmiddelen die de patiënt krijgt. Soms is het alternatief een niet-geregistreerd middel. Dat wil niet zeggen dat het een slecht middel is, maar dat de fabrikant het niet op de Nederlandse markt brengt. Doorgaans kunnen we gelukkig met deze alternatieven de patiënt goed helpen.’

Lees hier het volledige artikel.