Patiënten met ernstig constitutioneel eczeem, waarbij de gangbare behandelingsmethoden niet goed werken of te veel bijwerkingen geven, zijn nu goed te behandelen met dupilumab, het eerste geneesmiddel dat speciaal voor de behandeling van eczeem werd ontwikkeld.
Het Nationale Expertisecentrum voor Eczeem van het UMC Utrecht heeft een sleutelrol gespeeld in het onderzoek naar de effectiviteit en veiligheid van dupilumab.
Er waren tot voor kort geen medicijnen beschikbaar die specifiek waren ontwikkeld voor de behandeling van constitutioneel eczeem, een ontstekingsziekte van de huid waaraan volgens het RIVM bijna 400.000 Nederlanders lijden met een jaarlijkse kostenpost van € 150 miljoen. Deze ziekte wordt meestal behandeld met corticosteroïdzalven en/of afweeronderdrukkende medicijnen. Echter, soms werken deze middelen onvoldoende of geven ze te veel bijwerkingen.
Hierdoor houdt een deel van de patiënten ernstige klachten die een grote impact hebben op hun eigen leven én dat van hun omgeving. Er worden nu geneesmiddelen ontwikkeld die doelgericht de onstekingsactiviteit bij eczeem remmen.
Lees hier het volledige artikel.