Wetenschappers hebben een set genen ontdekt dat het verouderingsproces beïnvloedt en enkel door moeders aan hun kinderen wordt doorgegeven. Als er een fout zit in dit stukje DNA zul je vroegtijdig verouderen. Het gevolg is dat je niet alleen meer rimpels krijgt, maar ook dat je minder lang leeft.
De Zweedse en Duitse onderzoekers ontdekten dat schade aan de mitochondriën, de kleine krachtcentrales in onze cellen die voeding in energie omzetten, ouderdomskwaaltjes versnelt. Deze schade wordt niet alleen veroorzaakt door omgevingsfactoren in je leven, maar ook door genetische mutaties die je moeder heeft doorgegeven.
Ernstige gevolgen
Normaal en beschadigd DNA wordt doorgegeven van generatie op generatie. Het DNA dat invloed heeft op hoe we ontwikkelen komt van beide ouders en zit in de nucleus van de cel, de genen in de mitochondriën (mDNA) staan daar helemaal los van en komen alleen van je moeder. De onderzoekers bestudeerden muizen en ontdekten dat schade aan mDNA kan resulteren in ernstige genetische ziekten. Maar zelfs geringe schade hieraan kan het verouderingsproces versnellen.
Verschillende factoren
De Zweedse professor Nils-Goran Larsson die meewerkte aan het onderzoek: ‘Het mitochondriale DNA van je moeder beïnvloedt je eigen verouderingsproces. Als je mDNA met mutaties van je moeder erft, word je sneller ouder. De meeste schade is een gevolg van omgevingsfactoren, dat betekent dat geërfde mDNA-schade nooit de enige verklaring voor het verouderingsproces kan zijn, maar het is er wel een belangrijk onderdeel van.’
Betere behandeling?
Beschadigd mDNA werd in verband gebracht met een reeks ouderdomsziekten als hartproblemen, diabetes en dementie. Hoe ouder je wordt, hoe vatbaarder mDNA is voor schade. Wanneer je geërfde mutaties bij natuurlijke schade optelt, kan dit resulteren in vroegtijdige veroudering. Het is de onderzoekers nog niet duidelijk in welke mate beschadigd mDNA dat van moeder op kind doorgegeven wordt, het verouderingsproces beïnvloedt. Dit onderzoek kan wetenschappers helpen om het verouderingsproces te vertragen met medicatie.
Bron: AD