Misofonie: Sommige mensen worden woest bij het horen van bepaalde geluiden

Heb je extreem veel last van bepaalde geluiden? Dat heet misofonie. Sinds enkele jaren is het een officiële aandoening. De Nederlandse psychiater Nienke Vulink won voor haar onderzoek naar misofonie op 17 september de Ig Nobelprijs, voor onderzoek dat je eerst laat lachen en dan aan het nadenken zet.

Het geluid van iemand die zijn tanden in een appel zet roept bij sommige mensen acute woedegevoelens op. Concentreren is geen optie meer tot de appel op is. En als in de bioscoop iemand vlakbij zit met een bak popcorn, is de lol eraf. Voor mensen die hieraan lijden is het erg vervelend. Juist omdat anderen niet kunnen begrijpen wat zo erg is aan gekraak of gesmak.

Sinds een tijdje is er een term voor de aandoening: misofonie. Psychiater Nienke Vulink zag net als haar collega Damiaan Denys in het Amsterdam UMC vaak mensen op de poli met overgevoeligheid voor geluiden. Beiden doken de literatuur in.

“Het was niet eerder beschreven”, zegt Vulink. “Mensen kregen te horen dat ze zich niet moesten aanstellen.” In 2009 startten ze met hun onderzoek naar de aandoening, die de naam misofonie kreeg. Het Amsterdam UMC heeft nu het enige misofoniebehandelprogramma ter wereld.

Lees hier het volledige artikel.