Minuscule deeltjes beschermen tegen virussen

Een trapleuning die zichzelf schoonmaakt of een mondkapje waar geen virus zich aan kan hechten. Dat lijkt mogelijk door er piepkleine deeltjes in te verwerken. Maar voorlopig bestaat het vooral in het lab.

Zou het niet handig zijn als onze spullen zichzelf schoon konden maken? Of nog beter: konden zorgen dat ze überhaupt niet vies werden? Dat je trapleuning je niet alleen veilig naar beneden laat lopen, maar dat er ook geen virussen aan hechten die je ziek maken. Of dat de bacteriën niet aan je snijplank blijven plakken maar er onder de kraan zo afspoelen. Dit alles lijkt mogelijk met behulp van minuscule helpers, deeltjes van slechts een paar honderd nanometer groot die we makkelijk in andere materialen kunnen verwerken: nanodeeltjes.

Juist nu het coronavirus rondwaart en de maatschappij ontwricht klinken dit soort zelfreinigende materialen aantrekkelijker dan ooit. De desinfectiemiddelen zijn niet aan te slepen, dus zou het mooi zijn als we ook andere oplossingen kunnen inzetten om onze omgeving schoon en virusvrij te houden. Veel wetenschappers doen daarom onderzoek naar nieuwe nanodeeltjes, vertelt Dave Blank, emeritus hoogleraar anorganische materiaalkunde aan de Universiteit Twente. “Het is een erg populair vakgebied op het moment, en er worden hele interessante nieuwe dingen gevonden.”

Lees hier het volledige artikel.