Ministerie komt met herstelplan voor de zorg, ‘maar wie heeft de regie?’

Stuwmeren aan uitgestelde operaties, een grote groep ex-coronapatiënten met langdurige klachten en duizenden artsen en verpleegkundigen die tegen hun grenzen aanlopen. Het zijn grote problemen waarvoor na de epidemie een oplossing moet komen.

Wordt er al voorbereid op het herstellen van de zorg? Het ministerie van Volksgezondheid komt binnenkort met een plan, laat een woordvoerder weten aan Nieuwsuur. Koepelorganisaties in de zorg zijn in gesprek met het ministerie, maar concrete ideeën zijn er nog niet, blijkt uit een rondgang van Nieuwsuur.

En dat terwijl zulke ideeën hard nodig zijn, zegt Armand Girbes, hoofd van de intensive care van het Amsterdam UMC, locatie VUmc. Hij pleit voor een Deltaplan voor de periode na het vaccineren. “Daar kan je niet vroeg genoeg mee beginnen. Maar ik hoor er nog niks over, ik word er ongerust van. Wie heeft de regie?”

‘Patiënt centraal, niet verzekeraars’
Wat moet er allemaal gebeuren? “We moeten goed analyseren wat de schade is van de uitgestelde zorg”, zegt Girbes. “Afspraken met zorgverzekeraars over vergoedingen moeten anders zodat alle beschikbare capaciteit voor behandelingen en operaties optimaal gebruikt kan worden. De patiënt moet centraal staan, niet het belang van zorgverzekeraars.”

Lees hier het volledige artikel.