Minister Donner stuurde begin december een brief naar alle gemeenten om aandacht te vragen voor de problematiek van de gehandicaptenparkeerkaart (GPK) en om oplossingen zoals de centrale registratie via het Servicehuis Parkeren op de kaart te zetten. Hij hoopt dat gemeenten hun parkeerbeleid ten aanzien van de houder van de gehandicaptenparkeerkaart helderde gaan communiceren.
Donner meldt dat het parkeerbeleid een zelfstandige bevoegdheid van gemeenten, binnen de kaders van de wetgeving. In dit beleid is regulering van de parkeerdruk in de regel de belangrijkste peiler. Hij constateert dat ten aanzien van parkeerplaatsen voor houders van een gehandicaptenparkeerkaart is een divers beleid te zien in Nederland. Veel gemeenten bieden houders van deze kaart de mogelijkheid om gratis te parkeren. Er zijn echter ook gemeenten die daaraan voorwaarden stellen in tijd, of simpelweg het tarief gelijktrekken voor alle parkeerders.
Niet altijd even helder
De minister constateert dat vanuit de groep van houders van de gehandicaptenparkeerkaart en ook via de debatten in de Tweede en Eerste Kamer duidelijk wordt dat het voor de gebruikers niet altijd helder is wat het parkeerbeleid ten aanzien van hen is in de gemeente die bezocht wordt. Hij verzoekt de gemeenten om hiermee rekening te houden. Dat betekent niet dat het parkeren in alle gemeenten voor houders van een gehandicaptenparkeerkaart per se gratis zou moeten zijn, maar wel dat voor hen duidelijk moet zijn wat de geldende regels zijn als zij parkeren in een gemeente. Dit kan bijvoorbeeld worden bewerkstelligd door de bebording bij de gehandicaptenparkeerplaatsen.
Servicehuis Parkeren
VCP en CG-Raad werken samen met het Servicehuis Parkeren. Dit onderdeel van de RDW (Rijksdienst voor het wegverkeer), wil de centrale registratie van gehandicaptenparkeerkaarten op zich nemen. Maar het Servicehuis Parkeren kan gemeenten ook helpen om tarieven, vergunningen enz. duidelijk vast te leggen.
Verder lezen
Download brief Donner over gehandicaptenparkeerkaart
Bron: VCP