Het aantal mensen met tuberculose (tbc(Tuberculose)) in Nederland is in 2022 iets afgenomen. In 2022 waren er 635 tuberculosepatiënten in Nederland. Dit is 6 procent minder dan in 2021 (673 patiënten). Bij 250 patiënten bevond de tuberculose zich buiten de longen. Er waren 384 patiënten met tuberculose in de longen. Hiervan hadden 171 open tuberculose, de meest besmettelijke vorm. Bij 1 persoon is nog onbekend of de ziekte binnen of buiten de longen zit.
Dit blijkt uit de kerncijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Tachtig procent (509) van alle tbc(Tuberculose)-patiënten in Nederland komt uit landen waar tuberculose veel voorkomt. Hiervan kwamen de meeste personen uit Eritrea (70), gevolgd door Marokko (59) en Somalië (36).
Het aantal tbc-patiënten in Nederland blijft dalen
Het aantal meldingen van tuberculose in Nederland neemt al decennia af. Dat er in 2022 minder meldingen zijn dan in 2021 komt vooral, doordat er minder mensen waren met tuberculose-buiten de longen. Het aantal meldingen van tuberculose in de longen bleef gelijk aan dat van 2021. Het aantal patiënten met open tuberculose nam in 2022 iets toe. In 2021 waren dit er 141 en afgelopen jaar 171. Ondanks de toename in 2022, neemt het aantal mensen met open tuberculose de laatste jaren af.
Wat is tuberculose?
Tuberculose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. De ziekte is meldingsplichtig. Dit betekent dat artsen de ziekte moeten melden aan de GGD(Gemeentelijke Gezondheidsdienst) (Gemeentelijke Gezondheidsdienst). De GGD meldt dit vervolgens aan het RIVM. Tuberculose kan besmettelijk zijn, bijvoorbeeld als de ziekte in de longen zit. Tuberculose is meestal goed te behandelen met antibiotica.
Lees hier het volledige artikel.