Alzheimerpatiënten en hun naasten zijn nu beter in staat om zich aan te passen aan de uitdagingen van een lockdown. Zij rapporteerden tijdens de tweede lockdown minder psychosociale problemen, zoals angst. Ook voelden ze zich meer gesteund door hun omgeving dan tijdens de eerste lockdown.
Dat blijkt uit een studie naar psychosociale gevolgen van de pandemie voor alzheimerpatiënten en hun omgeving. De resultaten verschenen onlangs in Journal of Alzheimer’s Disease.
De covid-19 pandemie stelt ons nog steeds voor enorme sociale uitdagingen. Mensen met cognitieve stoornissen (problemen met bijvoorbeeld geheugen en concentratie) en dementie worden dubbel geraakt door deze pandemie. Aan de ene kant lopen zij risico op een ernstige verschijningsvorm van covid-19. En aan de andere kant raken de beperkende maatregelen hen extra hard. Omdat formele zorg, zoals thuiszorg, tijdens corona werd afgeschaald, moest een groot deel opgevangen worden door informele zorg: de mantelzorger.
Tijdens de eerste lockdown werden mensen met cognitieve klachten en hun naasten geraakt door het stopzetten van ondersteunende diensten. De tweede lockdown in Nederland was nog strenger: veel winkels bleven gesloten, er kwam een avondklok en thuisbezoek werd beperkt tot één persoon.
Lees hier het volledige artikel.