Nierpatiënten waarvan de nieren nog nauwelijks werken moeten meerdere keren per week hemodialyseren; een ‘kunstnier’ neemt dan het werk over van de eigen nieren. Vooral het ‘aanprikken’ om aangesloten te worden aan het dialyseapparaat vinden veel patiënten pijnlijk.
Patiënten die tijdens dit moment een Virtual Reality bril dragen ervaren minder pijn en angst, blijkt uit onderzoek van SyncVR Medical samen met het innovatiefonds van Zilveren Kruis.
Zilveren Kruis is continu opzoek naar nieuwe toepassingen om haar verzekerden te helpen in het verkrijgen van de beste zorg. Patiënten kunnen zelf bepalen wat ze met de Virtual Reality (VR) bril willen zien; van meditatie oefeningen tot een wandeltour en spelletjes. Door de afleiding en rust die dit biedt voelen zij zich beter tijdens het prikmoment. In totaal doen tien dialyseafdelingen door heel Nederland mee aan het onderzoek. Het is de eerste keer dat VR op deze schaal wordt ingezet en geëvalueerd bij nierpatiënten.
Patiënten zeer positief
Dialysecentra die meedoen aan het onderzoek krijgen 6 tot 12 weken de gelegenheid om patiënten Virtual Reality te laten ervaren. Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven startte in 2019 met de inzet van VR-brillen en heeft het onderzoek inmiddels afgerond. Bij de deelnemende patiënten was zowel de pijn als de angst voor het prikken significant lager. Op basis van de resultaten heeft het Catharina Ziekenhuis VR structureel onderdeel gemaakt van de behandeling.
Lees hier het volledige artikel.