Minder piepjes en medicijnverspilling op IC dankzij slimme pompen

Soms is de beste oplossing eenvoudiger dan je denkt en betekent meer juist minder. Samen met een aantal collega’s kwamen IC-verpleegkundige Karlijn Sandker en intensivist Maarten Nijsten op het idee om spuitpompen op de Intensive Care Volwassenen (ICV) beter met elkaar te laten samenwerken om zo medicijnverspilling tegen te gaan.

Dit nieuwe “pompsysteem”, dat tal van voordelen heeft, werd tijdens de jaarlijkse nieuwjaarsbijeenkomst van het UMCG uitgeroepen tot winnaar van de Innovatieprijs Duurzaamheid 2025.

Op de ICV van het UMCG worden per jaar meer dan 50.000 spuiten voor pompen gebruikt. Met zo’n pomp worden wisselende hoeveelheden medicijnen of voedingsstoffen bij patiënten toegediend. Per medicijn of voedingsstof hangt er één spuitpomp naast het bed van de patiënt.

Extra werkdruk en stress
Een voorbeeld van een belangrijk medicijn dat via de spuitpomp aan veel IC-patiënten wordt toegediend, is noradrenaline. Dat zorgt ervoor dat de bloeddruk stabiel blijft. ‘Noradrenaline wordt in hele kleine hoeveelheden continu toegediend’, leggen de IC-medewerkers uit. ‘Zelfs de allerkleinste schommeling daarin kan grote risico’s voor de patiënt met zich meebrengen. Het is dus belangrijk dat de dosering precies klopt en niet wordt onderbroken.’ Wanneer een pomp met bijvoorbeeld noradrenaline bijna leeg is, begint deze luid te piepen en moet er zo snel mogelijk een nieuwe pomp worden aangesloten. ‘Dat zorgt nu soms voor extra werkdruk en stress, zowel voor de IC-verpleegkundige als voor de patiënt en hun naasten.’

Lees hier het volledige artikel.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.