Minder operaties, tevreden patiënten

Onderzoeker Carmen Latenstein en haar collega’s van het Radboudumc en Bernhoven onderzochten het effect van keuzehulpen op het welbevinden van patiënten in Bernhoven. Eind 2015 startte de vakgroep chirurgie van Bernhoven als eerste met keuzehulpen voor galsteen- en liesbreuk.

Galsteen- en liesbreukoperaties zijn namelijk twee van de meest uitgevoerde operaties ter wereld. Alert blijven en afwachten in plaats van meteen te opereren kan voor deze aandoeningen een prima alternatief zijn. Daar moeten chirurg en patiënt wel met elkaar over spreken. Daar helpt keuzehulp bij.

De keuzehulp laat patiënt en arts de voor- en nadelen zien van zowel opereren als afwachten. In de keuzehulp beantwoordt de patiënt een aantal vragen. De uitkomst daarvan speelt een belangrijke rol in welke optie de patiënt kiest. Samen met de behandelaar beslist de patiënt dan welke optie en daarbij behorende behandeling het beste past.

In haar onderzoek wilde Latenstein weten of patiënten open stonden voor het gebruiken van een keuzehulp. Daarnaast is gemeten wat het effect van de keuzehulp is op de uiteindelijke behandelkeuze is. Bovendien wilde ze ook weten hoe tevreden de patiënt over de gemaakte keuze is. In het onderzoek zijn 1625 patiënten met galstenen en 1798 patiënten met een liesbreuk onderzocht.

Lees hier het volledige artikel.