Het aantal medicijnen waarvoor verwachte leveringsproblemen zijn gemeld is in 2020 met ongeveer 6 procent gegroeid ten opzichte van 2019. Dit is aanzienlijk minder dan de toename die in de afgelopen jaren gezien werd.
Het ging vorig jaar om 2.079 verschillende medicijnen (van de 3.723 meldingen). In 2019 waren dat er 1.965.
Dit blijkt uit de jaarrapportage van het Meldpunt geneesmiddelentekorten en –defecten van medicijnautoriteit CBG en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Een melding betekent niet dat er daadwerkelijk een tekort is of ontstaat. Voor bijna alle leveringsproblemen was in 2020 uiteindelijk een alternatief middel beschikbaar.
Bedrijven zijn verplicht om een verwacht leveringsprobleem van een geneesmiddel tijdig te melden. Hiermee kunnen CBG en IGJ bijtijds naar alternatieven zoeken, zodat patiënten hier geen of zo min mogelijk nadelige effecten van ondervinden. 48 procent van de meldingen kwam door vertraging in de productie of kwaliteitscontrole van een medicijn. Ook ontstonden er problemen door een toegenomen vraag (28 procent) of door leveringsproblemen met een vergelijkbaar middel van een of meerdere andere bedrijven.
Corona: dreigende tekorten
In het begin van de coronapandemie ontstond onzekerheid en onrust over mogelijke tekorten. Een voorbeeld daarvan was een kortdurend tekort aan paracetamol door het ‘hamsteren’ van consumenten. Apotheken en drogisten hebben toen tijdelijk het aantal doosjes paracetamol per klant beperkt.
Lees hier het volledige artikel.