Minder kanker bij minder bewerkte voeding

Het vervangen van bewerkte voedingsmiddelen door eenzelfde hoeveelheid minimaal bewerkte voedingsmiddelen verkleint de kans op kanker. Dat concludeert de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op basis van een groot epidemiologisch onderzoek in 10 Europese landen waaronder Nederland.

Vooral darmkanker, borstkanker, slokdarmkanker, leverkanker en hoofd-halskanker komen minder vaak voor.

EPIC-studie
In de studie zijn gegevens gebruikt van ruim 450.000 mensen, die gemiddeld 14 jaar zijn gevolgd in de European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC). Voor de indeling van voedingsmiddelen naar mate van bewerking gebruikten de onderzoekers de NOVA-indeling, die voedingsmiddelen indeelt in 4 categorieën: minimaal bewerkte voedingsmiddelen, culinaire ingrediënten, bewerkte voedingsmiddelen en ultrabewerkte voedingsmiddelen.
Ultrabewerkte voedingsmiddelen zijn bijvoorbeeld frisdrank, kant-en-klaarmaaltijden, snacks en fastfood. Onder bewerkte voedingsmiddelen vallen gezouten en gekruid vlees, vis in blik, brood, kaas en groenten en fruit in pot en blik.

Lees hier het volledige artikel.