Zorginstituut Nederland oordeelt dat een PTED-operatie voor de behandeling van een lage rughernia minstens net zo goed is als de standaardoperatie, maar wel minder belastend voor de patiënt én goedkoper.
Daarom adviseert het Zorginstituut aan de minister van Medische Zorg en Sport om PTED vanaf 1 december 2020 voortaan uit het basispakket te vergoeden. De vergoeding geldt voorlopig alleen voor ziekenhuizen waar chirurgen werken die hebben deelgenomen aan ‘de PTED-studie’.
PTED is de afkorting voor percutane transforaminale endoscopische discectomie. Dit houdt in dat via een klein sneetje aan de zijkant van de rug een kijkbuis met een camera (endoscopie) wordt ingebracht. Via de opening tussen 2 wervels kan de hernia dan worden verwijderd. Een hernia is een uitstulping van een tussenwervelschijf in de rug. Als de uitstulping op een zenuw drukt, kan dat pijn veroorzaken. Een hernia laag in de rug is vaak de oorzaak van uitstralende beenklachten.
Deze aandoening treft jaarlijks tussen de 60.000 en 75.000 Nederlanders. De klachten gaan vaak vanzelf over, maar bij ongeveer een kwart van de mensen niet. Als iemand na 10 tot 12 weken nog steeds pijn heeft, kan worden besloten tot een herniaoperatie.
Lees hier het volledige artikel.