Een dure aanvullende zorgpolis blijkt geen garantie voor een goede fysiotherapiebehandeling. Niet de fysiotherapeut bepaalt hoeveel behandelingen een patiënt krijgt, maar steeds vaker de zorgverzekeraar. Als patiënten te veel behandelingen nodig hebben, dreigen verzekeraars hun fysiotherapeut met kortingen of het opzeggen van het contract voor het daaropvolgende jaar. Het gevolg is dat fysiotherapeuten de behandeling soms voortijdig stoppen om straffen van de verzekeraar te voorkomen.
“Het gemiddeld aantal behandelingen per cliënt daalt ieder jaar verder. Bij Achmea ligt het nu op minder dan 11”, zegt Henk Jansen, bestuurslid van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie. “Dat is gewoon te laag.”
Sinds de fysiotherapie uit het basispakket geschrapt is, verzekeren veel mensen zich vanuit de aanvullende polis voor fysiotherapie. De verzekeraars betalen dan alle behandelingskosten. Om die kosten in de hand te houden, rekenen de verzekeraars de fysiotherapeuten af op het aantal behandelingen dat ze uitvoeren.
Intensieve controle
De twee grootste verzekeraars, Achmea en CZ, gaan daarin het verst. Zij werken met een zogenoemde behandelindex. Per cluster aandoeningen berekenen de verzekeraars het gemiddeld aantal behandelingen. Zo is dat bij Achmea voor kinderfysiotherapie 10,75 behandelingen. Een praktijk die daar meer dan 15 procent van afwijkt, krijgt intensieve controle.
Uit gesprekken die RTL Nieuws met een aantal fysiotherapeuten voerde, blijkt dat zij erg bang zijn voor de sancties die de verzekeraars kunnen opleggen. Die variëren van korting op het behandeltarief tot het weigeren van een nieuw contract. Dat laatste betekent dat de verzekerden hun behandeling bij die fysiotherapeut niet meer vergoed krijgen.
Patiënten weigeren
Het gevolg is dat veel therapeuten proberen aan het gemiddelde te voldoen. “Sommigen breken de behandeling vroegtijdig af. Andere praktijken weigeren complexe of chronische gevallen om problemen met de verzekeraar te voorkomen”, zegt Jansen.
Lees hier het volledige artikel.
Lees ook: Geen fysiotherapie ondanks verzekering: ‘Dat is heel wrang’