Minder biologische veroudering bij minder suikers

Een gezond eetpatroon kan bijdragen aan het vertragen van veroudering, ontdekten Amerikaanse wetenschappers. Uit hun studie blijkt dat gezonde voeding verband houdt met een lage biologische leeftijd, terwijl 10 gram aan toegevoegde suikers per dag al gepaard gaat met versnelde celveroudering.

Jongere cellen door gezonde voeding
Voor de studie analyseerden onderzoekers eetdagboeken van ruim 340 Amerikaanse vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 39 jaar. De onderzoekers keken naar verschillende eetpatronen en hun invloed op de zogeheten epigenetische klok. De epigenetische klok is een biochemische methode om de biologische leeftijd van een persoon te meten. De biologische leeftijd wijkt af van iemands daadwerkelijke kalenderleeftijd en geeft een indicatie van de veroudering van de lichaamscellen en daarmee van iemands gezondheid.

De schade van suiker
De vrouwen consumeerden gemiddeld 61,5 gram toegevoegde suikers per dag, met uitschieters van slechts 2,7 gram tot maar liefst 316 gram. De biologische leeftijden van de vrouwen werden vervolgens vergeleken met hun werkelijke leeftijden. De resultaten waren duidelijk: hoe gezonder de voeding, hoe jonger de cellen.

Lees hier het volledige artikel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.