Een deel van de kankerpatiënten die worden behandeld bij het Radboudumc hoeven binnenkort minder vaak bestraald te worden. Dat is te danken aan de aankoop van de MR-Linac, het neusje van de zalm voor het onderzoeken en behandelen van tumoren. Gisteren zijn de grootste en zwaarste onderdelen van het gigantische apparaat in de bunker van het Nijmeegse ziekenhuis gehesen.
Het bijzondere van de MR-Linac is dat het tegelijk een mri-scan maakt én kan bestralen. Tot nu toe zijn dat in het Radboudumc, zoals op veel plekken in de wereld, twee aparte processen.
Nu nog wordt er eerst een mri of een CT-scan gemaakt en op basis van die informatie wordt dan later bestraald. Op het moment van bestralen (ofwel radiotherapie), is daardoor niet exact in beeld waar de tumor en omliggende organen liggen.
Minder vaak bestralen bij prostaatkanker
Als gevolg daarvan moet vaker worden bestraald met een lage dosis per bestraling. ,,Iemand met prostaatkanker komt nu bijvoorbeeld wel 28 keer naar het ziekenhuis voor radiotherapie”, zegt projectleider Ellen Brunenberg.
Lees hier het volledige artikel.