Miljoenensubsidie voor onderzoeken naar erfelijke hersenziektes, boezemfibrilleren en jonge criminelen

Het voorspellen, vertragen en genezen van erfelijke hersenziektes, het proefdiervrij ontwikkelen van medicijnen tegen boezemfibrilleren en het neurobiologisch beoordelen van jonge delinquenten: deze ambitieuze plannen van drie consortia geleid door Amsterdam UMC hebben een miljoenensubsidie gekregen van NWO.

De subsidie is bedoeld voor onderzoeksprojecten naar urgente vraagstukken die uit de samenleving komen.
NWO heeft een speciaal programma voor onderzoek door consortia waarin zowel publieke als private partijen samenwerken: Onderzoek op Routes door Consortia (NWA-ORC). Binnen dit programma gaat geld naar drie consortia waarvan Amsterdam UMC’ers penvoerder zijn.

Erfelijke hersenziektes
De consortia hebben ambitieuze plannen. Zo wil CureQ ruim tien erfelijke hersenziektes vertragen en genezen die allemaal veroorzaakt worden door eenzelfde soort DNA-fout. De DNA-fout leidt tot de aanmaak van een ziek eiwit. Het gaat onder meer om de ziekte van Huntington, Spinocerebellaire ataxie (SCA) type 1 en SCA type 3. Deze ziektes kunnen al op relatief jonge leeftijd ontstaan en leiden vaak snel tot flinke beperkingen.

Tot op heden zijn er geen behandelingen die de ziektes stoppen of de achteruitgang kunnen remmen. Recent zijn de eerste hoopgevende trials gestart, maar er zijn nog veel openstaande en urgente vragen. Wat is het beste moment om met therapie te starten? Is het begin van de ziekte te voorspellen, en willen gendragers dat wel weten? Is een alternatieve behandeling ook mogelijk zonder ruggenprik of hersenoperatie? En wat betekent dit voor heel jonge patiënten?

Lees hier het volledige artikel.