Wetenschappers van Amsterdam UMC gaan samen met collega’s van de Vrije Universiteit Amsterdam en andere kennisinstellingen nieuwe methoden ontwikkelen om stress in het dagelijks leven te meten en te verminderen. Het doel is om stressgerelateerde ziekten te voorkomen.
Aan dit project ‘Stress-in-Action’ heeft de regering 19,6 miljoen euro toegekend.
Het in kaart brengen van de impact van stress op ons dagelijks leven is noodzakelijk om de volksgezondheid en het welzijn van de bevolking te verbeteren. Want als iemand vaak stress heeft en het stressniveau lange tijd hoog blijft, kan dit depressie, angst, burn-out maar ook hart- en vaatziekten, diabetes en obesitas veroorzaken. Desondanks wordt stress het ‘modewoord’ van het moderne leven genoemd.
“Het lijkt bijna alsof het hebben van stress heel normaal is, maar het beïnvloedt alle aspecten van ons leven”, zegt onderzoeksleider en Amsterdam UMC-hoogleraar Brenda Penninx (Psychiatrische epidemiologie): “De meeste mensen hebben zelfs dagelijks te maken met een vorm van stress, met alle negatieve gevolgen van dien. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie vormen stressgerelateerde aandoeningen de grootste ziektelast en zijn ze een grote bedreiging voor ons welzijn en zelfs voor een gezonde economie”, aldus Penninx.
Lees hier het volledige artikel.