Stichting De Weijerhorst steunt onderzoek van het Maastricht UMC+ naar kandidaatgeneesmiddelen voor artrose. De subsidie van drie miljoen euro maakt het mogelijk om uitgebreid te testen welke stoffen een positief effect hebben op kraakbeencellen. Beschadigde kraakbeencellen vormen de basis van artrose.
Zo hopen de wetenschappers te kunnen bijdragen aan de ontwikkeling een medicijn dat artrose remt.
Bijna 1,5 miljoen mensen in Nederland hebben dagelijks last van artrose, volgens cijfers van het RIVM. Volgens schattingen loopt dit aantal op naar zo’n 2,5 miljoen in 2040. Artrose staat ten onrechte bekend als ouderdomskwaal, want ook steeds meer jongere mensen kampen met vormen van artrose.
Behandeling
Er is geen behandeling om artrose te genezen. Bij artrose in de knie of heup – de meest voorkomende vormen – ontvangen veel patiënten een prothese, een ‘nieuwe’ knie of heup. Dit vereist een ingrijpende operatie en een revalidatietraject. Bovendien heeft een prothese een beperkte levensduur en moet daarna vervangen worden. Veel onderzoek in het MUMC+ is er daarom op gericht om artrose te voorkomen of remmen, om ingrijpende en dure zorg te voorkomen.
Lees hier het volledige artikel.