Miljoenen subsidie voor onderzoek naar verklevingen, depressie en antibioticagebruik

Nederlandse ZonMW en Belgische KCE financieren samen medisch onderzoek.

Drie projecten van het Radboudumc krijgen subsidie vanuit het BeNeFIT programma, een samenwerking tussen ZonMW en de Belgische tegenhanger KCE. De projecten omvatten alle drie grote klinische studies, die in veel verschillende ziekenhuizen in Nederland en België worden uitgevoerd. Deze studies gaan over heelkunde, psychiatrie en IC-zorg.

Dit zijn de gehonoreerde projecten:
Verklevingen in de buik in twee stappen aanpakken
Hoofdaanvrager: Richard ten Broek, Radboudumc (Heelkunde)
Coördinator België: A.M. Wolthuis, Universitair Ziekenhuis Leuven
Budget: 1,2 miljoen euro

Patiënten met verklevingen, littekenweefsel van een eerdere buikoperatie, krijgen soms een zogenaamde strengileus. Dat is een acute aandoening, waarbij de darm in de verklevingen bekneld is geraakt. Dit gaat gepaard met acute buikpijn, een opgeblazen buik, misselijkheid en braken. Er zijn dan twee opties: een nieuwe operatie om de beknelling los te knippen, of de druk er af halen via een maagslang, zodat de darm weer terug kan draaien. Een operatie kan weer nieuw littekenweefsel geven.

Daarnaast is een patiënt in de acute fase slecht gevoed en de darm is vaak opgeblazen. Acuut opereren gaat dan ook gepaard met ernstige ziektelast en soms zelfs sterfte. Maar bij de behandeling met een maagslang komen de klachten nog veel vaker terug en lijkt de patiënt op de lange termijn slechter af.

In dit project wordt daarom een gecombineerde aanpak onderzocht. In de acute fase krijgt de patiënt een maagslang, en als de acute fase voorbij is, volgt alsnog een operatie. Gebruik van barrièremiddelen moet daarbij voorkomen dat verklevingen terug groeien. De onderzoekers kijken naar terugkeer van ziekte en problemen van buikpijn en voeding in 420 patiënten in 12 ziekenhuizen.

Lees hier het volledige artikel.