Onderzoekers van het Radboudumc ontvangen samen met het UMC Utrecht en de Aldo Moro-Universiteit van Bari een subsidie van 850.000 Euro van NWO voor het onderzoeksproject PlatiBone. Twee betrokken bedrijven investeren daarnaast 200.000 Euro. De partners ontwikkelen samen nieuwe medicijnen voor de behandeling van uitzaaiingen van kanker in de botten. Die medicijnen combineren diagnostiek, chemotherapie en bestraling.
Voor uitzaaiingen van kanker in botten bestaan nog relatief weinig effectieve behandelingen. Artsen gebruiken bijvoorbeeld radioactief radium bij prostaatkanker, dat in het lichaam door bot wordt opgenomen en daar straling afgeeft aan bottumoren. Maar recent onderzoek toont aan dat deze straling ook gezond bot kan beschadigen, terwijl slechts een klein aantal patiënten daadwerkelijk goed reageert op deze behandeling. Aangezien steeds meer mensen kanker krijgen en daarmee langer leven, is de behoefte aan effectieve behandeling van botkanker groot.
Combi van chemo en bestraling
Hoofdaanvrager van het PlatiBone project Sander Leeuwenburgh van de afdeling Tandheelkunde werkte al een aantal jaren aan nieuwe medicijnen en biomaterialen gebaseerd op zogenaamde bisfosfonaten. “Dat zijn medicijnen die in het lichaam binden aan calcium en daarom in botten ophopen,” vertelt hij. ”Als je andere stoffen aan het bisfosfonaat koppelt, gaan die ook naar de botten. Samen met een lab in Italië hebben we verbindingen van bisfosfonaten met platina ontwikkeld. Het platina veroorzaakt schade aan het DNA in cellen die snel delen, zoals kankercellen, en werkt daarom als chemotherapie. Dat gebeurt vooral in bot met een hoge metabole activiteit, zoals botkanker.”
Lees hier het volledige artikel.