Om dreigende miljardentekorten het hoofd te bieden zullen gemeenten de komende jaren genoodzaakt zijn om hard te bezuinigingen op de nieuwe zorgtaken. Ook zullen zorgvragers steeds vaker een eigen bijdrage moeten betalen als ze een beroep doen op ondersteuning.
Dit valt op te maken uit onderzoek van onderzoeksbureau COELO in opdracht van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). COELO constateert dat de gemeenten bij ongewijzigd beleid afkoersen op een gezamenlijk gat in de begroting van 4,8 miljard euro in 2018. Dit komt neer op een bedrag van 284 euro per inwoner.
De mogelijkheden om dit dreigende tekort het hoofd te bieden zijn volgens COELO beperkt. Anders dan het rijk kunnen gemeenten maar beperkt belastingen verhogen. Zelfs een verdubbeling van de ozb –de belangrijkste fiscale inkomstenbron- zou volgens COELO onvoldoende zijn om het tekort van 4,8 miljard op te vangen.
Doelmatiger werken biedt evenmin veel soelaas. Gedwongen door recente bezuinigingen op het gemeentefonds zijn de gemeenten volgens COELO al flink efficiënter gaan werken. Ook op de traditionele gemeentelijke taken valt niet veel extra’s meer te winnen, terwijl er al stevig gesneden is in het subsidieaanbod.
Lees hier het volledige artikel.