Heruitgifte van medicijnen tegen kanker drukt zowel de milieubelasting als de medische kosten. Dat blijkt uit onderzoek van de apotheek van het Radboudumc en de universiteit Utrecht. Dat blijkt uit onderzoek van de apotheek van het Radboudumc en de universiteit Utrecht dat is gepubliceerd in JAMA Oncology. De jaarlijkse besparing kan oplopen tot tientallen miljoenen.
Medicijnen tegen kanker in pilvorm worden door patiënten niet altijd opgemaakt. De medicijnen zijn meestal duur en belastend voor het milieu, zowel bij de productie als de (afval)verwerking. Lisa-Marie Smale van het Radboudumc onderzocht in haar promotieonderzoek of deze ongebruikte medicijnen kunnen worden verzameld en opnieuw zijn uit te geven. Leidt zo’n aanpak uiteindelijk ook tot een lagere milieubelasting en minder kosten?
Medicijnen opnieuw uitgeven
Bij de heruitgifte van de medicijnen moet de kwaliteit worden gegarandeerd. Daarom werden de medicijnen in dit onderzoek afzonderlijk verpakt en voorzien van een sensor, die registreert of ingeleverde medicijnen binnen de vereiste temperatuur zijn bewaard. Smale: “Zijn verpakking, temperatuur en houdbaarheidsdatum in orde, dan kunnen de ingeleverde medicijnen opnieuw worden uitgegeven. Twee jaar lang hebben we deze procedure onderzocht in samenwerking met de apotheken van vier Nederlandse ziekenhuizen; Radboudumc, UMC Utrecht, Jeroen Bosch ziekenhuis en St Antonius ziekenhuis. Ruim duizend patiënten die thuis orale medicijnen tegen kanker gebruikten, deden in die periode mee aan het onderzoek.”
Lees hier het volledige artikel.