Niet iedereen is dol op tropisch warme temperaturen. Toch heeft herhaalde blootstelling aan milde warmte – rond de 34 graden – een positief effect op het hart- en vaatstelsel en op het glucosemetabolisme.
Dat ontdekten onderzoekers van het Maastricht UMC+.
De Maastrichtse onderzoekers wilden weten of het menselijk lichaam zich kan aanpassen aan warmte. Twee groepen proefpersonen (de een bestaande uit gezonde jongvolwassenen, de andere bestaande uit mannen op middelbare leeftijd met overgewicht) werden een week lang zes uur per dag blootgesteld aan temperaturen van respectievelijk 33 en 34,5 graden Celsius.
Uit het onderzoek is gebleken dat het lichaam in staat is om zich geleidelijk aan te passen aan de warmte. Na een periode van gewenning kan het lichaam zijn temperatuur beter reguleren. Daarnaast werden enkele positieve gezondheidseffecten geconstateerd.
In zowel de gezonde groep als in de zwaarlijvige oudere populatie was er een duidelijk effect op de bloeddruk waarneembaar. Met name de onderdruk (de zogeheten diastolische druk) was significant verlaagd (tussen de 2 en 4 mm Hg), wat belangrijk is voor de hartfunctie.
Het Maastrichtse onderzoek bevestigt conclusies van eerdere meer extreme hitte-studies dat milde warmte een veelbelovende aanpak kan zijn voor het verbeteren van de cardiovasculaire gezondheid bij verscheidene doelgroepen. Zeker voor de categorie patiënten die niet in aanmerking komt voor behandeling met medicijnen of niet in staat is door meer beweging het gewenste effect te krijgen.
Lees hier het volledige artikel.