‘Mijn klachten werden jarenlang niet serieus genomen’

Het lichaam van jonge, witte mannen is nog altijd de standaard in de medische wereld. Klachten die buiten dat plaatje vallen, worden daardoor soms laat herkend. Dat ondervond Dewi Groot aan den lijve. “Uiteindelijk zag ik een verhaal op Instagram, dat ik dacht: dit ben ik.” Dewi Groot liep jarenlang rond met een onbegrepen medisch probleem, tot ze zelf min of meer toevallig ontdekte wat er aan de hand was.

Ze is lang niet de enige vrouw die dit overkomt: 80 procent van de patiënten met onverklaarbare klachten is vrouw. De oorzaak daarvoor lijkt in ieder geval deels te liggen in een gebrek aan aandacht voor het vrouwenlichaam in de gezondheidszorg.

Onderzoek naar het effect van medicatie en andere behandelingen gebeurt doorgaans onder volwassen mannen uit westerse landen tot een jaar of veertig. De zorg voor mensen die niet in deze groep vallen – en dus een andere leeftijd, afkomst, sekse of gender hebben – blijft daardoor achter. Zo toonde huisarts en gezondheidsonderzoeker Janet Kist aan dat hart- en vaatziekten andere klachten geven onder vrouwen en Nederlanders van Surinaams-Hindoestaanse afkomst. Ook het verhaal van Dewi Groot laat zien hoe belangrijk het is dat medisch onderzoek wordt uitgevoerd met de gegevens van een zo divers mogelijke groep mensen.

Lees hier het volledige artikel.