Migraine is een vervelende bijkomstigheid van onze aanpassing aan koude winters, blijkt uit een studie. Niet waar, zeggen andere onderzoekers: migraine is bijna altijd het gevolg van een samenspel van factoren.
Als u weer eens getroffen wordt door een migraineaanval, weet dan wie u de schuld kunt geven: uw voorouders. Zij moesten tienduizenden jaren geleden zo nodig het warme Afrika verlaten om de koudere regio’s van Azië en Europa te koloniseren. Tijdens die reis, die talloze generaties in beslag nam, kwamen de types bovendrijven die beter bestand waren tegen de barre winters. De genetische variant die hen dit voordeel bood, had één nadeel, schrijft een groep evolutiebiologen in het vakblad Plos Genetics: van die variant krijg je ook migraine.
Die biologen dragen het nodige bewijsmateriaal aan voor hun stelling. Zo is 88 procent van de Finnen drager van deze variant, tegen slechts 5 procent van de Nigerianen. En aangezien volgens de wereldgezondheidsorganisatie WHO migraine in Europa veel voorkomt en in Afrika nauwelijks, lijkt maar één conclusie mogelijk: het koudegen geeft hoofdpijn.
Leuk bedacht, zegt Arn van den Maagdenberg, hoogleraar neurogenetica van het Leids UMC. Maar het bewijs rammelt. Zo heeft het bewuste gen niet alleen met koude te maken, maar ook met pijn, ontstekingen en wellicht ook de spijsvertering.
Lees hier het volledige artikel.