Migraine komt vrij vaak voor, maar is nog steeds een onbegrepen ziekte. Het is niet vast te stellen met hersenscans en ook over de oorzaken bestaan nog veel misverstanden. Eén ding is wel duidelijk: migraine is meer dan alleen een beetje hoofdpijn.
Misselijk en met bonkende hoofdpijn in bed. Iedere aanval opnieuw. Dat is de realiteit voor ongeveer twee miljoen Nederlanders die leven met migraine. Migraine is een genetische hersenziekte. “Er gaat in het brein iets mis waar je zelf geen invloed op hebt”, stelt Gisela Terwindt, neuroloog en hoofd van de hoofdpijnpolikliniek in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).
Terwindt heeft zelf een lichte vorm van migraine, maar is daar nooit door belemmerd. Haar dochter heeft een zwaardere vorm en krijgt vaak te maken met onbegrip. “Ze raakt door haar ziekte erg achterop ten opzichte van andere studenten. Als ze een aanval heeft, is ze minstens een paar dagen uit de running en mist ze dus veel. Het lastige is dat haar docenten en medestudenten haar niet zien tijdens een aanval. Op het moment dat ze weer naar college komt, lijkt het alsof er niks met haar aan de hand is. ‘Had je teveel gedronken?’ of ‘Had je geen zin?’ krijgt ze regelmatig te horen.”
Lees hier het volledige artikel.