Een flink hogere dosis van het anti-tuberculosemiddel rifampicine is veilig, en kan bovendien leiden tot een kortere behandelduur bij tuberculose en minder resistentie tegen het middel dan in de huidige behandeling.
Dat schrijven Nijmeegse onderzoekers in een recente publicatie. Hiermee ronden zij een jarenlange zoektocht af naar de kenmerken van een oud middel tegen tuberculose dat het meest effectieve medicijn blijkt.
Tuberculose is een dodelijke, hardnekkige bacteriële infectieziekte die wereldwijd negen miljoen mensen per jaar treft, voornamelijk in landen onder de armoedegrens. Voor ruim een miljoen van hen heeft de ziekte een dodelijke afloop. Hoewel fabrikanten al veertig jaar geneesmiddelen tegen tuberculose ontwikkelen, aangevuld met onderzoek naar het BCG-vaccin dat effectief wordt ingezet tegen tuberculose, blijft het aantal getroffenen door tuberculose redelijk stabiel. Dat komt onder andere doordat patiënten te kort of met ontoereikende medicatie worden behandeld.
Resistente tuberculose
Door een te korte of te lichte tbc-behandeling bereiken veel geneesmiddelen niet of amper alle bacillen in het lichaam. Dat heeft al gauw resistentie tot gevolg: de ziekmakers die de behandeling overleven vermenigvuldigen zich, waarna de ziekte terugkomt in een nieuwe vorm die nóg lastiger te behandelen is. Effectieve behandelingen tegen resistente tuberculose zijn daarom zwaar en duren lang, soms tot wel achttien maanden.
Lees hier het volledige artikel.