Microdosing – of het innemen van een zeer lage dosis psychedelische drugs – zit in de lift. Gebruikers willen zo hun gemoed, focus en creativiteit verbeteren. Wetenschappelijk onderzoek naar microdosing loopt nog maar enkele jaren. Daardoor is er nog veel onduidelijkheid over zaken als veilige soorten drugs zijn er en wat is het effect?
Wat is microdosing?
Microdosing is het herhaald gebruik, om de twee à drie dagen, van zeer kleine hoeveelheden psychedelica zoals paddo’s of lsd. Op die manier ervaren gebruikers niet de psychedelische effecten (het ’trippen’), maar ze doen het om productiever of creatiever te zijn. Strikt genomen verwijst microdosing enkel naar het nemen van psychedelische drugs zoals lsd, paddo’s en 2CB. Sommige mensen gebruiken de term microdosing echter ook bij andere drugs, zoals ketamine en MDMA.
Hoe werkt microdosing?
Bij microdosing neem je een precieze hoeveelheid van een psychedelische drug in. Zo kan je de werking van sommige hersengebieden beïnvloeden. Bepaalde neurotransmitters worden geactiveerd zonder dat ze je waarneming compleet veranderen, je hersenen verdoven of extreme emoties veroorzaken.
Gebruikers van microdosing baseren zich veelal op een schema. Zo beperken ze mogelijke risico’s. Een schema bestaat uit dagen waarop je gebruikt en dagen waarop je niet gebruikt. De positieve effecten zouden hierdoor duidelijk zichtbaar moeten zijn. Ook voorkom je dat tolerantie optreedt, waarbij je lichaam gewend raakt aan bepaalde stoffen.
Lees hier het volledige artikel.