Een hardwerkende bacteriebevolking.
Ziekteverwekkers, boosdoeners of juist waardevolle vrienden… Wat doen al die miljoenen bacteriën nu eigenlijk echt in je darmen?
In het begin van de negentiende eeuw werden bacteriën als ziekteverwekker ontdekt. Lange tijd zagen we ze vooral als boosdoeners die bestreden moeten worden. Inmiddels weten we meer, maar nog steeds niet precies wat ze allemaal doen. Wel wordt steeds duidelijker hoeveel baat we ook bij ze hebben.
De laatste paar jaar is het microbioom – de bacteriebevolking in je darmen – een enorm populair onderwerp van onderzoek geworden. Het ene na het andere boek verschijnt over de invloed ervan én de invloed die je er zelf met voeding op kunt uitoefenen.
Veel informatie
Dat laatste gelooft maag-darm-leverarts dr. Bas Oldenburg niet zo. “De techniek om bacteriën te onderzoeken is booming. We kunnen nu vrij snel en relatief goedkoop het hele DNA van iemands microbioom ontrafelen. In no time worden miljarden bacteriën geïdentificeerd. Het nadeel is dat daar zo ontzettend veel informatie uitkomt, dat het nauwelijks te doen is die op de juiste manier te interpreteren. De miljarden bacteriën geven ook allemaal weer stoffen af die invloed op elkaar en ons hebben.”
Lees hier het volledige artikel.