Methotrexaat injecties veranderd

Gedurende de laatste maanden zijn er tientallen telefoontjes van mensen gekomen die problemen hadden met Methotrexaat injecties. Methotrexaat is een middel dat door veel mensen met o.a. reumatoïde artritis wordt gebruikt. Vaak in combinatie met andere anti-reumamiddelen.
Methotrexaat kan in de vorm van tabletten en in de vorm van injecties onder de huid worden toegediend. Velen van u zijn hiermee bekend.

Over die injecties gingen de telefoontjes. De zorgverzekeraars hadden namelijk besloten dat voortaan de in de fabriek gemaakte voorgevulde spuiten zouden worden vergoed (Metoject en Sandoz). In onze regio worden vooral de Metoject injecties geleverd. Het verschil tussen de twee zit in de concentratie. Methoject bevat 50 mg per ml en de injecties van Sandoz 20 mg per ml. Met Metoject hoef je dus een kleinere hoeveelheid vloeistof in te spuiten.

Op de site van de Reumabond wordt het bericht dat zorgverzekeraars nu de voorgevulde spuiten vergoeden als positief gebracht. Veel patiënten vonden het ook een verbetering en hadden geen probleem.

De reumabond schrijft ook op haar site:
Er blijven situaties bestaan waarin de apotheekbereiding wel de voorkeur heeft. In een dergelijk geval schrijft de reumatoloog een verklaring waaruit blijkt dat magistrale bereiding noodzakelijk is. Deze verklaring zou voor de zorgverzekeraar afdoende moeten zijn om toch de magistrale bereiding te vergoeden.

Toch geen vergoeding:
Heeft u op voorschrift van de reumatoloog de magistrale bereiding nodig, maar krijgt u deze niet van uw zorgverzekeraar vergoed, neemt u dan contact op met de Reumalijn. De Reumalijn inventariseert, op basis van uw meldingen, het beleid in de praktijk.

De Reumalijn is op werkdagen telefonisch bereikbaar tussen 10.00 – 14.00 uur, via het telefoonnummer 0900 – 20 30 300. Kies in het voorkeuzemenu toets 3. U kunt ook mailen naar info@reumalijn.nl

De problemen die wij per telefoon te horen kregen waren: de naaldjes zijn botter, je moet veel harder drukken voordat de naald door de huid gaat. De rubberen dopjes zijn voor mensen met verminderde handkracht soms niet te verwijderen. Er treden meer blauwe plekken op en tenslotte hadden enkele mensen meer last van misselijkheid.
Voor een aantal mensen leidde dit er toe dat zij door anderen (huisarts, familie, wijkverpleging) moesten worden gespoten en een deel van hun zelfredzaamheid verloren.
Op vakantie levert het een probleem op als er niemand in de buurt is die kan helpen met injecteren. Een zeer vervelende en ongewenste situatie.

Wij probeerden dan via een extra motivatie van de reumatoloog toch de oude injecties geleverd te krijgen (volgens magistrale bereiding) heet dat. Bij een aantal ziektenkostenverzekering is dat geen probleem maar bij anderen wel. Bij CZ bijvoorbeeld lukte het pas na bezwaarschriften en persoonlijke toelichting van de reumatoloog en dan nog maar voor een beperkte periode. Een eerste aanvraag wordt door CZ per definitie afgewezen.
Inmiddels hebben de verzekeringen bij de fabrikant er op aangedrongen hun product te verbeteren. Scherpere naalden en een beter verwijderbaar naaldhoesje dus.

De reumapatiëntenbond vraagt melding te maken van bovenstaande problemen en mij lijkt het zinvol als u dit ook doet. Met meer signalen kan de bond beter onderhandelen.

Antoinet Verborg, reumaverpleegkundige
Bron: Reumapatientenbond