De ziekte van Parkinson is de snelst groeiende neurologische ziekte in de wereld. Omdat het al rap merkbaar is in de spraak, onderzoekt Vass Verkhodanova waaraan luisteraars deze specifieke spraak herkennen. Om uiteindelijk Parkinson in een vroeg stadium op te sporen.
Maar liefst negentig procent van de mensen met Parkinson krijgt spraakproblemen. Hun spraak wordt monotoon, klinkers gaan op elkaar lijken en de ademhaling verloopt minder soepel. En doordat ze moeilijker verstaanbaar zijn, raken Parkinsonpatiënten vaker dan anderen in een sociaal isolement, wat weer kan leiden tot depressie.
Het is slechts één van de problemen waarmee Parkinsonpatiënten te maken krijgen, maar met grote gevolgen. Een vroege opsporing van de ziekte zou helpen om op tijd te kunnen starten met spraaktherapie. Maar die vroege diagnose is juist een probleem, daarvoor bestaat nog geen eenvoudige test. Volgens Vass Verkhodanova kan juist spraak daarin een sleutelrol spelen.
Voor haar proefschrift, dat ze volgende week verdedigt aan de Rijksuniversiteit Groningen, onderzocht ze hoe mensen deze spraak herkennen. Het uiteindelijke doel is om spraaktechnologie in te zetten om Parkinson al in een vroeg stadium op te sporen.
Lees hier het volledige artikel.