Afstand houden, contacten beperken, veel thuis zitten. Allerlei vanzelfsprekendheden vallen weg nu het coronavirus zich verspreidt. Hoe blijven we overeind? Hoogleraar psychiatrie Witte Hoogendijk geeft raad.
Welke zorgen hebben mensen vaak?
“Er zijn verschillende soorten zorgen. Zoals de schrik over de snelheid waarmee zaken veranderen en de ernst waarmee Rutte ons heeft toegesproken. Dat geeft een algemeen gevoel van verontrusting. We hebben zorgen over het virus, dat niet zichtbaar is. We zien ook niet wie het heeft. Dus zijn we nu allemaal heel alert op mensen die hoesten. We zijn een soort chimpansee in het bos, alert op geritsel dat gevaarlijk kan zijn. Een gezonde stressrespons is dat we noradrenaline aanmaken om gefocust te zijn en desnoods een stapje opzij te doen. Dat doen we nu als iemand kucht. Ook houden we afstand en vermijden zo het gevaar.”
Heeft deze toestand risico’s voor ons stress-systeem?
“Het risico is dat als deze situatie te lang duurt, je te lang aanstaat. Dat gebeurt vooral als we te veel bezig zijn met sociale media en het nieuws voortdurend op ons af laten komen, soms wel acht uur per dag. Je krijgt dan te weinig rust. Het is verstandig om de informatiestroom te reguleren. Je leest bijvoorbeeld een dagblad, kijkt een keer per dag op de website van het RIVM en het journaal. Dan mis je niks en beperk je de blootstelling aan de continue nieuwsstroom.”
Lees hier het volledige artikel.