“Mensen zijn dagdieren die met de lichtknop het hele aardse programma in de war kunnen schoppen”

Veel mensen weten niet hoe groot de invloed is van onze biologische klok op onze gezondheid. Volgens Joke Meijer, LUMC-hoogleraar Neurofysiologie en coördinator van het landelijke BioClock consortium, moet onze klok dus goed werken. “Om in de pas te lopen met het natuurlijke ritme hebben mens, dier en plant voldoende daglicht nodig, maar vooral ook een donkere nacht.”

Ze is ambassadeur van de Nacht van de Nacht, maar een nachtbraker is Joke Meijer naar eigen zeggen niet. Wel is ze een typisch avondmens. Ochtendmensen hebben het volgens haar makkelijker in deze samenleving. Hun biologische klok staat automatisch ingesteld op een 24 uurs-ritme. Ze gaan ’s avonds op tijd naar bed en staan ’s ochtends fit weer op. Avondmensen hebben een ritme van bijna 25 uur. Die willen in de avond langer wakker blijven en komen ’s ochtends moeilijk uit bed. Maar los van de vraag of we ochtend- of avondmensen zijn, zijn we volgens Meijer bovenal ‘dagdieren’. Dagdieren die met een druk op de lichtknop het hele aardse programma in de war kunnen schoppen.
In de huidige 24-uurs maatschappij leven we naar de tijd op ons horloge of onze smartphone. Waar zit eigenlijk onze biologische klok?

Lees hier het volledige artikel.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.