Er zijn tot nu opvallend weinig negatieve mentale effecten van de coronacrisis gemeld. Ondanks onzekerheid door en angst voor coronabesmetting hebben mensen niet heel veel meer last van somberheid en angst.
Dat blijkt uit onderzoek van Amsterdam UMC. Onderzoeker Brenda Penninx: “Het is hoopvol dat een groot deel van de mensen op de korte termijn veerkrachtig lijkt. Maar de langetermijneffecten zijn nog niet bekend. Er zijn kwetsbare groepen zoals jongeren en minderheidsgroepen die wel meer last hebben gekregen van psychische klachten. Die onderzoeken zijn nog niet afgerond.”
De covid-19 pandemie heeft de afgelopen jaren onze maatschappij flink ontwricht. De lockdowns, isolatiemaatregelen en de gevolgen van coronabesmetting hadden grote maatschappelijke gevolgen. De verwachting bestond dan ook dat er een forse toename van psychische klachten zou zijn.
Brenda Penninx en Christiaan Vinkers, beiden hoogleraar bij Amsterdam UMC, bestudeerden de uitkomsten van 150 studies waarin honderdduizenden mensen werden onderzocht naar hun reactie op de coronacrisis. Uit hun analyse blijkt dat mensen gemiddeld maar een heel geringe verhoging van somberheid en angstklachten hebben. De coronacrisis had dus op de korte termijn geen groot effect op hun mentale status. Ook laten de cijfers geen stijging zien van het aantal mensen met een psychiatrische aandoening of het aantal suïcides.
Lees hier het volledige artikel.