Mensen die eerder een psychische stoornis hebben gehad, ervaren meer last van de coronacrisis dan mensen zonder een psychische stoornis. Zij rapporteren meer depressie, angst en eenzaamheidsklachten.
Toch is de ernst van deze klachten niet toegenomen in vergelijking met de periode voor de covid-19-pandemie. Dit blijkt uit onderzoek van Amsterdam UMC. Het onderzoek is vandaag gepubliceerd in Lancet Psychiatry.
Ook bij personen die eerder geen psychische stoornis hadden, is een lichte toename waarneembaar van depressieve symptomen, angst, zorgen en eenzaamheid. Hoofdonderzoeker Kuan-Yu Pan: “We moeten in de klinische praktijk deze klachten nauwkeurig volgen. Er is nog geen sprake van ernstige verslechtering van hun mentale situatie. Maar vanwege het aanhouden van de crisis is waakzaamheid geboden.”
De impact van de covid-19-pandemie op de mentale gezondheid van mensen met bestaande psychische aandoeningen was onduidelijk. Om dit te onderzoeken werden deelnemers van drie lopende studies (NESDA, NESDO en NOCDA) benaderd. Hen werd gevraagd naar veranderingen in depressieve symptomen, angst, piekeren, eenzaamheid en naar de vaardigheden om met stressvolle situaties om te gaan. In totaal namen ruim 1500 mensen deel aan de studie.
Lees hier het volledige artikel.