De hersenen van mensen met obesitas laten veranderingen zien die passen bij “hongerige” hersenen, waarbij voortdurend signalen worden uitgezonden om meer te gaan eten.
‘Deze continue drang om te eten vormt de basis van onze huidige obesitasepidemie’, stelde prof. dr. Mireille Serlie in haar oratie “Hongerige hersenen” op 1 juni. Serlie is hoogleraar inwendige geneeskunde, in het bijzonder voeding en energiemetabolisme aan de Universiteit van Amsterdam.
Hersenen sturen eetgedrag
‘Het is wonderlijk dat mensen meer eten dan ze nodig hebben en door blijven eten, terwijl het lichaam eigenlijk verzadigd is’, aldus Serlie. Om de obesitasepidemie echt te begrijpen, moeten we ons volgens Serlie verdiepen in de hersenen, want de hersenen sturen ons eetgedrag. Verschillende organen communiceren met de hersenen over de energievoorraden in ons lichaam.
Serlie: ‘Deze communicatie gaat onder andere via zenuwbanen, hormonen en voedingsstoffen. De hersenen verwerken deze signalen en zetten aan tot voedselinname of juist het stoppen met eten. Een goede regulatie van eetgedrag is essentieel voor de overleving en voortplanting en dus het voortbestaan. Want zonder drang om te eten, verhongert het lichaam.’
Lees hier het volledige artikel.