Voor onze gezondheid maakt het niet alleen uit wát we eten, maar ook wannéér we dat doen, blijkt uit onderzoek. Voedingswetenschapper Gerda Pot: “Een calorie is niet op elk moment dezelfde calorie.”
Wat bedoelt u met ‘een calorie is niet altijd dezelfde calorie’?
“Dat het uitmaakt wannéér je eet. Op het ene moment gaat het lichaam anders met een calorie om dan op het andere moment. Dat blijkt uit allerlei onderzoeken, onder meer bij muizen.”
“Muizen zijn van nature nachtdieren. Overdag eten, dus tijdens hun nacht, zorgt er bij muizen voor dat ze veel dikker worden dan wanneer ze diezelfde hoeveelheid calorieën ’s nachts (hun ‘dag’, red.) zouden eten.”
Hoe kan dat?
“Het heeft alles met de biologische klok te maken. Die zorgt ervoor dat de fysiologische processen goed verlopen door het aansturen van allerlei klokken in onze organen. De biologische klok loopt voor de meeste mensen niet precies met een ritme van 24 uur. Om hem in de pas met de wereld om ons heen te laten lopen, die wel een ritme van exact 24 uur aanhoudt, heeft hij twee zogenoemde zeitgebers: daglicht en eten.”
Lees hier het volledige artikel.