Nu Nederland onderaan de vaccinatieranglijstjes bungelt, zwelt de kritiek op minister Hugo de Jonge, premier Rutte en het kabinet aan. Maar ligt het probleem vooral bij hen of zit het meer in onze bestuurscultuur? Drie gerenommeerde bestuurskundigen over het managen van de coronacrisis.
Met toenemend afgrijzen kijkt hoogleraar bestuurskunde Michiel de Vries naar hoe het kabinet de coronapandemie aanpakt. De trage vaccinatiecampagne, het moeizame organiseren van de teststraten, het lange tijd laat ingrijpen… Ja, De Jonge en Rutte zijn de blikvangers van alle kritiek, maar de problemen liggen in zijn ogen véél dieper. ,,Onder afgelopen kabinetten is de overheid steeds verder afgeslankt en is er fors bezuinigd op de zorg. Alles wat geld kost, is gedecentraliseerd.”
De Vries, al bijna vier decennia kijkt hij naar het openbaar bestuur, wijst op de GGD’s die bij gemeenten zijn ondergebracht, de veiligheidsregio’s, de jeugdzorg en zorg voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. ,,Dat werkt in normale tijden allemaal, maar niet als er iets goed mis gaat. Dan vergt het ineens ontzettend veel overleg en mis je kennis die is verdwenen.”
Lees hier het volledige artikel.