Om oplossingen te vinden voor patiënten met een ziek orgaan, onderzoeken wetenschappers onder andere of ze menselijke organen in dieren kunnen laten groeien. Dit voorjaar lukte het wetenschappers om menselijke cellen te laten groeien in apenembryo’s. Het is de recentste bijdrage aan een snel ontwikkelend onderzoeksveld. Welke mens-diercombinaties zijn er al?
In 2003 slaagden wetenschappers er voor het eerst in om een combinatie van mens en dier te maken. Het ging toen nog niet om een heel orgaan, maar om losse cellen. Chinese wetenschappers van de Shanghai Second Medical University gebruikten eicellen van konijnen, haalden het konijnen-DNA eruit en injecteerden er menselijk DNA in. Het doel was om menselijke embryonale stamcellen te maken – cellen die nog tot iedere celsoort kunnen uitgroeien – zonder belastende ingrepen op een mens. Die cellen zou je kunnen transplanteren voor de behandeling van diverse ziektes, was het idee.
Het experiment was opzienbarend maar liet ook duidelijke tekortkomingen zien. Gezonde embryonale stamcellen kunnen blijven delen, maar dat deden ze in dit geval niet. Bovendien zat er in de mitochondriën – de energiefabriekjes van de cel – nog konijnen-DNA. Als je die cellen naar mensen zou transplanteren, kan er nog steeds een afweerreactie optreden.
Lees hier het volledige artikel.