‘Menselijk geheugen slaat kennis over vaardigheden apart op’

Het menselijk geheugen slaat kennis over vaardigheden waarschijnlijk op een speciale manier op.
Een Amerikaanse kunstenares genaamd Lonni Sue Johnson is door een ziekte bijna al haar bewuste herinneringen aan het verleden kwijt, maar kan nog wel tot in detail vertellen hoe ze vroeger een waterverfschilderij maakte. Haar verhaal toont aan dat de huidige theorieën over de werking van het menselijk geheugen niet kloppen.

 Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Cognitive Neuropsychology.
Onbewust
Tot nu toe namen wetenschappers aan dat de herinneringen in het menselijk geheugen zijn opgedeeld in bewuste kennis en onbewuste kennis. Mensen met geheugenverlies (geen bewuste herinneringen meer) zijn vaak nog wel in staat om onbewuste handelingen uit te voeren die ze vroeger hebben geleerd, zoals fietsen of schilderen.
Maar het menselijk geheugen zit waarschijnlijk gecompliceerder in elkaar dan tot nu toe werd aangenomen, zo blijkt uit de studie naar de situatie van de Amerikaanse Lonni Sue Johnson. Ze was tot 2007 een beroemd tekenares, maar lijdt nu aan ernstig geheugenverlies als gevolg van een virale hersenontsteking. De vrouw herinnert zich weinig tot niets uit haar verleden, ze weet niets over haar jeugd en kan zelfs haar trouwdag niet navertellen.
Wetenschappers gingen er daarom vanuit dat alle bewuste kennis in haar geheugen ernstig was aangetast.
Lees hier het volledige artikel.