Wetenschappers van de Universiteit Utrecht en het Erasmus MC hebben een menselijk antilichaam ontdekt dat zich richt tegen het coronavirus (SARS-CoV-2). Het antilichaam blokkeert infectie en lijkt dus een goede kandidaat voor een medicijn tegen corona.
Berend-Jan Bosch, viroloog aan de Universiteit Utrecht, doet al jarenlang onderzoek naar coronavirussen. Hij was dan ook direct gealarmeerd toen in januari bleek dat een serie onverklaarbare longontstekingen in China te wijten was aan de uitbraak van een nieuw coronavirus. “Ik vroeg me ook direct af wat we daaraan konden doen”, vertelt hij in een online persconferentie. “Toen bedacht ik me dat we nog een aantal antilichamen in de vriezer hadden liggen. Die ontdekten we in 2018 toen we onderzoek deden naar SARS, MERS en andere coronavirussen.”
Genetisch aangepaste muizen
Antilichamen komen van nature voor in ons lichaam. Speciale afweercellen (de B-cellen) zijn verantwoordelijk voor de productie van deze beschermende stoffen. Antilichamen binden aan virussen en bacteriën en maken de indringers onschadelijk. Coronavirussen hebben kenmerkende spijkereiwitten op hun oppervlakte. Deze eiwitten heeft het virus nodig om cellen binnen te dringen en daar zijn genetisch materiaal af te geven. Antilichamen hechten specifiek aan die spijkereiwitten en blokkeren op die manier de infectie.
Lees hier het volledige artikel.