Wetenschappers van de University of Texas in Austin onderzochten voor 185 landen de nationale impact van luchtvervuiling op de levensverwachting. Het resultaat is niet om blij van te worden.
Uit het nieuwe onderzoek blijkt dat we door die luchtvervuiling gemiddeld een jaar minder lang leven, zo staat te lezen in het wetenschappelijke vakblad ’Environmental Science & Technology Letters’.
Fijn stof
Deeltjes fijn stof – afkomstig van onder meer elektriciteitscentrales, auto’s en vrachtwagens, landbouw en industrie – blijken een grotere impact te hebben op onze levensverwachting dan aanvankelijk werd gedacht. “Dat luchtverontreiniging wereldwijd doden veroorzaakt, wisten we al”, zegt Joshua Apte van de University of Texas in Austin. “Wat we ontdekt hebben, is dat het effect op ons leven groot is: gemiddeld leven we een jaar minder.”
Zwakkere bomen
“Een jaar minder leven is erg veel”, aldus Apte. Volgens het onderzoeksteam wijzen de resultaten erop dat er dringend iets moet veranderen aan onze luchtkwaliteit. Niet alleen de symptomen moeten bestreden worden, maar er moet ook daadwerkelijk iets veranderen aan onze luchtkwaliteit, zo vindt het onderzoeksteam. “We zouden hierdoor meer voordelen behalen dan als we een kuur zouden vinden voor zowel long- als borstkanker”, klinkt het.
Lees hier het volledige artikel.